Arbejdsdage og forældrerengøring

Arbejdsdage

I Rudolf Steiner Børnehaven Ellemosen er der tre årlige arbejdslørdage. De ligger typisk i marts, maj og august. Disse dage bliver gerne velsignet med et fantastisk vejr, og tilslutningen er stor. Børn og forældre ankommer til børnehaven med skovle og symaskiner, mad og godt humør. Der arbejdes, snakkes, leges og bages snobrød, og børnehaven bliver smukt vedligeholdt.

Arbejdsdagene er festdage for fællesskabet i børnehaven og en god måde for nye forældre at blive en del af børnehaven. Men det primære udkomme af anstrengelserne er i virkeligheden børnenes lykke ved at opleve mor og far være glade for og have lyst til at gøre en indsats for deres børnehave. Den oplevelse kan næppe overvurderes.

 

Forældrerengøring

Dette gør sig også gældende med rengøringen, som varetages af pædagoger og forældre. Pædagogerne foretager den daglige rengøring, og forældrene skiftes til at tage en tørn i weekenderne. En rengøring omfatter aftørring af alle vandrette flader, rengøring af køkken og toiletter, gulvvask, samt vask af vasketøj. Dertil kommer en særlig opgave, som f. eks. at pudse vinduer. Barnet, der kender sin børnehave indgående, véd, hvor alt skal stå og vil gerne hjælpe sine forældre og føle sig nyttigt, og samtidig får det oplevelsen af at have hele børnehaven for sig selv uden de andre børn. Igen viser forældrene en gestus overfor børnehaven, som barnet kan medopleve til forskel fra den månedlige forældrebetaling, som det reelt ikke kan forholde sig til.

Hvert forældrepar må påregne seks-otte rengøringsweekender fordelt på tre år.